Beko

Zdrava porodica

Kako navesti probirljivce da pojedu povrće

  • 10

Ako se vaša deca bune kada treba da pojedu brokoli, grašak i ostali zeleniš, znajte da spadaju u većinu a vi niste sami. Uključiti ove namirnice u obroke koje dete treba da pojede, nije nimalo lak zadatak, naročito jer je povrće tako ozloglašeno kod najmlađih. Da biste svog probirljivca pretvorili u ljubitelja povrća, potrebno je dosta vremena, strpljenja i par mudrih taktika. Nekada se radi samo o načinu serviranja i prezentacije samog povrća. Pročitajte kako ga učiniti prijemčivijim za decu. 

Pratite pravilo „šest pokušaja“

Svaki roditelj mora ovladati ovim zlatnim pravilom, koje se zasniva na teoriji da svemu novom treba biti izložen šest puta, pre nego što počne navikavanje. Vrlo je jednostavno: deca ne mogu da kažu da ne vole određenu namirnicu dok je ne probaju u šest različitih obroka. Iznenadićete se kako se, nakon šest puta, većina dece predomisli. Ako vam ovaj metod upali jednom, dete će biti otvorenije da proba različitu vrstu hrane.  

Uključite decu u pripremu

Dobar način da klinci probaju nove namirnice jeste da ih uključite u samu pripremu istih. Pitajte ih da zajedno sa vama biraju povrće koje ćete zajedno spremiti i jesti. Dozvolite im da se pograju i naprave tanjire pune povrća različitih oblika i boja. Ako budu ponosni na svoje delo, veća je verovatnoća da će to želeti i da pojedu.   

Menjajte način kuvanja

Za neku decu, problematičaniji je osećaj koji imaju kad jedu povrće nego sam ukus. Možete probati različite načine pripreme da vidite kako deca reagiju: možda im se ne sviđa brokoli na pari ali potaž žele da jedu. Možda mrze sirovu šargarepu, ali blago dinstana im je slađa i ukusnija. 

Povrće je toliko raznoliko i zahvalno za pripremu, da su vam mogućnosti gotovo neograničene: možete ih peći, dinstati, blendirati, kuvati na pari ili služiti sirovo. Zato ne libite se da jedan dan spremite musaku sa tikvicama a drugi dan čorbu.  

Ne zaboravite na jaja

Sačuvali smo najukusniju ideju za kraj. Još jedan veoma praktičan trik jeste da povrću dodate jaja. Ukoliko nabavljate kvalitetna jaja, sasvim je u redu da vaše dete pojede jedno jaje dnevno. Probajte da kuvano povrće pretvorite u omlet – rezultat bi mogao biti neverovatan i vaša deca ga možda čak i zavole.