Beko

Zdrava porodica

Kuvanje sa decom uči ih zdravoj ishrani

  • 10

Čak iako samo treba da pozole, deca su jako uzbuđena kada im se pruži mogućnost da pomažu u kuhinji. Ne samo to, pomažući požele i da probaju ono što su napravili (uostalom, moraju da se uvere da je uspelo). Uključivanje mališana u pripreme hrane je odlična prilika da nauče nešto o zdravoj ishrani a osim edukacije, biće i voljni da daju šansu namirnicama sa kojima su imali iskustvo pripreme. 

Sva deca su različita i tek poneka će smazati sve što im ponudite, dok je većina probirljiva pa je prazan tanjir nakon večere pravi poduhvat. Zato ne zaboravite da učenje dece o zdravim navikama u ishrani može biti veoma efektno u procesu edukovanja o pravilnoj ishrani.  

Dobro se zabavite

Jedan od najefektnijih načina da deci podignete apetit jeste da kuvate sa njima. Ako razmišljate šta bi to bilo, ne brinite – ne moraju da odvajaju belance od žumanceta i rukuju malim kućnim aparatima. Deca su srećna i sa najmanjim sitnicama: dajte im kecelju, po mogućstvu i kuvarsku kapu, šerpu i varjaču i fotografišite ih. Neka se osete važni i kao pravi kuvari! Potom ih zadužite da mešaju, sole, posipaju začine, aranžiraju i slično. Posebno će biti zadovoljni ako ih pitate za stručno mišljenje: „Šta misliš, da li je dovoljno slano?“ 

Kuvanje može biti prava zabava i nema sumnje da pozitivno utiče na interesovanje dece za hranu koju će i sama jesti. Takođe je pravi trenutak da im pričate o različitim namirnicama, ukusima i teksturama, te zašto je određena hrana važna za rast i razvoj. Na kraju večeri, radna površina u kuhinji biće malo neurednija no inače, ali biće vredno truda.  

Sa igrom ne morate prestajati ni kada se sedne za to: pravite se da ste u restoranu a deca su kuvari i konobari. Pohvalite ih aplauzom za ukusno jelo koje su spremili. Možete se igrati i „Pogodi kuvara“, pa da ostali članovi porodice za stolom pogađaju ko je skuvao ručak. Deca će biti oduševljena. Podstičite im maštu i uložite vreme u njih jer će oni to umeti da cene, pa će vremenom zavoleti večeru i možda čak i pojedu svo povrće!  

Pravac u kuhinju i povedite decu!

Nikada ne smete terati decu da jedu, jer to stvara neprijatnu atmosferu koju ne želite da imaju za stolom. Izbegavajte ucenu, ljutnju, obećanja da će nešto dobiti ukoliko pojedu. Mnogo je bolje da planirate zabavnu pripremu obroka sa decom ili druge načine da ih uključite, jer ćete tako svakako moći da se nadate rezultatima. Čak i dete koje ne pokazuje ni najmanje interesovanje za asitenciju pri kuvanju, može da bude deo serviranja i aranžiranja hrane. Uprkos brojnim izazovima, put do pravilne ishrane, osim dug i naporan, može biti veoma zabavan i zadovoljavajuć.