Beko

Zdrava porodica

Najbolje ideje za ishranu u školi

  • 10

Da li se nekada zapitate koliko su zdravi ručak ili užina koje vaša deca jedu u školi? Kada se nema mnogo vremena, mnogi roditelj opredele se za kupovnu hranu koja je često puna šećera i nezdravih masnoća.  

A šta ako biste mogli da pripremite zdrave zalogaje za samo nekoliko minuta? Pre nego što izložimo svoje predloge, bitno je da znate da sve užine moraju da zadovolje dva kriterijuma da bismo ih smatrali zdravim. Prvo, moraju sadržati kvalitetne sastojke – pravu hranu. Drugo, zahtevaće oko 10 do 15 minuta pripreme. Zato, pročitajte ove ideje za ukusne i zdrave grickalice i doručak za vaše najmlađe. 

Naviknite decu na voće i orašaste plodove

Najhranljivija užina je šaka sezonskog voća pomešana sa šakom orašastih plodova poput badema, oraha, lešnika. Što svežije voće i orasi, to bolje. Drugim rečima – gledajte da izbegnete pečene orašaste plodove.  

Bez obzira na to koliko proizvođači forsiraju „potpuno prirodno“ kada reklamiraju svoje sokove, industrijski voćni sokovi jednostavno ne mogu biti isto što i samo voće. Sokovi imaju dodate šećere i često prolaze kroz obradu koja uništava vitamine. Ako nemate vremena da cedite deci svež sok, ne zaboravite da im uvek možete dati celu ili iseckanu voćku. Možete se i igrati sa načinom serviranja, pa praviti oblike od voćki, samleti orahe ili semenke u puter sa Beko seckalicom ili dodati sastojke poput kokosa koji je zdrav i ukusan. 

Ne zaboravite na sendviče

Svaka mama se bar nekad opredeli za sendvič za poneti, jer ne oduzima mnogo vremena. A uz naše savete, osim što će biti zgodan za pravljenje, biće i jako zdrav. Počnite sa hlebom. Ako ne pravite svoj, nabavite ga u pekari i povedize računa da je od integralnog brašna i da se prošao kroz proces spore fermentacije. Kada su ostali sastojci u pitanju, izbegavajte industrijske namirnice poput mesnih prerađevina, gotovih sosova i slatkih kremova. Umesto toga, opredelite se za prirodne opcije kao što su: 

  • Humus 
  • Gvakamole 
  • Pašteta od povrća 
  • Svež ovčji ili kozji sir sa malo meda 
  • Domaći krem od lešnika 
  • Rukola 
  • Pa čak i omlet! 

Uz malo mašte, možete napraviti zaista zanimljiv paketić za svoju decu. Koji god recept da odaberete, ne zaboravite: ako koristite brašno, neka bude od celog zrna. Ako želite da zasladite doručak ili užinu, koristite prirodne sastojke poput svežeg ili sušenog voća (urme, kajsije, suvo grožđe), cimeta, vanile, rogača ili meda. I na kraju, organske namirnice su uvek bolje od neorganskih.