Beko

Zdrava porodica

Pet saveta za poboljšanje ishrane vašeg deteta

  • 10

Piramida ishrane je šema koju treba pratiti za zdraviji život. Međutim, u svakodnevnom životu ali i kada su u pitanju deca, nije uvek lako odabrati opciju koja će obezbediti sve nutritijente. Sem toga, deca imaju specifične potrebe budući da im je nervni sistem u razvoju. Pročitajte 5 saveta za bolju ishranu vaših mališana.

1. Umesto piramide ishrane probajte Tanjir Zdrave Ishrane

Piramidu ishrane posmatrajte kao listu za nabavku. Ona pokazuje deci šta podrazumeva zdrava ishrana, međutim nije lako odrediti koliko čega treba servirati po obroku. Zato su stručnjaci sa Harvarda razvili koncept Tanjira Zdrave Ishrane. 

Naime, na Harvardskom Tanjiru lakše je videti proporcije zdravog obroka, jer je u pitanju jednostavan vizuelni vodič. Veoma lako znaćete da li se na tanjiru nalazi dovoljno voća, povrća, integralnih žitatrica, proteina i ulja, a podseća vas i na unošenje dovoljno vode. Iako je proporcija unosa namirnica ista, veličina porcije se razlikuje za odrasle i decu. Dakle, sem za najmlađe ovim Tanjirom se možete voditi i kada je u pitanju vaša ishrana i ishrana drugih odraslih u domaćinstvu.  

Podela je sledeća: bar polovina tanjira treba da budu voće i povrće – što više boja i vrsta, to bolje, jer su voće i povrće glavni izvor vitamina i minerala u vašoj ishrani. Četvrtinu posvetite proteinima: najbolji izvori su riba, jaja, živina, mahunarke i suvo voće. Izbegavajte mesne prerađevine poput kobasica. Ostatak tanjira treba da sadrži ugljene hidrate koji su izvor energije za vas i vašu decu: krompir, žitarice poput pirinča i kinoe i slično.  

2. Birajte najčistije proteine

Da li ste znali da je našem telu teže da svari određene proteine? Posebno deci, čiji organizam je osetljiviji na napor. Kako biste izbegli preopterećenje njihovih organa za detoksikaciju (bubrezi i jetra), bitno je da se opredelite za najčistije izvore proteina. Idealno, jedan dan treba pripremiti proteine životinjskog a drugi dan biljnog porekla. Najčistiji životinjski proteini nalaze se u ribi i jajima, a najbolje je da ih kombinujete sa povrćem. Na ovaj način ćete obezbediti unos proteina i olakšati telu proces eliminacije toksina iz organizma.  

3. Ne zaboravite na zdrave masti

Masnoće su ključne za zdravo odrastanje dece ali je jako važno da se pažljivo biraju. Najbolje masnoće dolaze iz ekstra devičanskog maslinovog ulja, suvog voća, žumanca i avokada. Druge vrste masti, poput zasićenih trans masti, rafinisanog biljnog ulja i butera, nisu tako zdrave i trebalo bi ih izbegavati.

4. Superhrana sa kalcijumom

Kada kažete kalcijum, najpre pomislite na mlečne prizvode, zar ne? Ako je tako, u pravu ste ali takođe i niste. Iako su mlečni proizvodi puni kalcijuma, oni nisu jedini izvor ovog minerala što je odlična vest za roditelje čija deca nisu toleratna na laktozu.  

Srećom, priroda nudi brojne druge namirnice koje obiluju kalcijumom: na primer, čašu mleka lako zamenjuje porcija brokolija, kašika semenki susama, dve šake badema ili tri male sardine. A kako bi se kalcijum što bolje absorbovao, provedite malo vremena na suncu kad god možete. 

5. Integralno je uvek bolje

Žitarice su glavna namirnica u brojnim zemljama sveta ali ključno je da se uvek opredelite za žitarice celog zrna umesto rafinisanih. Integralni pirinač, testenine i hleb puni su vitamina, minerala, uglhenih hidrata, masti, ulja i proteina.  

Rafinisane žitarice su obrađene, što znači da su u ovom procesu lišene brojnih hranljivih elemenata pa su im preostali uglavnom ugljeni hidrati. Rafinisane ili „bele“ žitarice nude nam samo „praznu“ energiju i manjak nutritijenata, zbog čega nisu poželjne u ishrani.