Beko

Zdrava porodica

Predlozi brzih i zdravih jela za zauzete roditelje

Opšte je rasprostranjen stav da je izuzetno teško spremiti hranu koja je zdrava a ukusna. Sem toga, oduzima i mnogo vremena. Međutim, postoje zdravi obroci koji se brzo pripremaju.  

Činjenica je da, naspram pripreme polu-gotovih jela koja se samo ubace u mikrotalasnu, kuvanje obroka od početka iziskuje više vremena i energije. Ali ako svake nedelje izdvojite nekoliko sati za planiranje i organizaciju, moguće je poslužiti kvalitetne i zdrave obroke celoj porodici. 

Dakle, koji je najbolji način da ovo postignete? Pre svega, neophodno je da shvatite da kuvanje zdravih obroka nije mnogo zahtevno. Ishrana zaslužuje da u nju uložite malo vremena, što ne znači da svakodnevno treba da pripremate komplikovane obroke od tri jela. Vreme je da stav „voleo/la bih, ali ne mogu“ ostavite za sobom.  

Ono što vam znatno može olakšati posao je priprema više obroka odjednom.  Ovaj pristup podrazumeva da jedno popodne u sedmici – na primer, nedeljno – posvetite kuvanju. Možete se držati jela koje inače spremate, ali na različite načine. Postoji mnogo prednosti ovog metoda: štedite na vremenu, štedite na novcu koji bi dali na hranu napolju a pripremili ste kuvano jelo za kratko vreme. 

Među klasičnim sastojcima za zdrav obrok su dinstano ili povrće pripremljeno na pari (možete ih dodati u supu ili omlet). Potom razne mahune, koje možete mešati sa povrćem ili od njih napraviti humus. Tvrdo kuvana jaja učinite svaku salatu ili sendvič ukusnijem, dok su integralne žitarice poput pirinča, među najzahvalnijim namirnicama u zdravim obrocima za decu. Među dobrim opcijama je sve što je lako podgrejati, poput paradajz sosa ili pečenog krompira. Kada ih pripremite, smestite ove namirnice u frižider sve dok ne dođe vreme da ih poslužite porodici. 

Da biste zamenili brzu, junk hranu zdravijim opcijama, treba vam vreme ali i plan. Strategija koju mi predlažemo je da osmišljate jelovnik za celu nedelju, pre nego što odete u nabavniku. Na spisku treba da se nađu povrće, zeleniš, voće, mahunarke, smeđi pirinač, različite semenke (susam, suncokret… izuzetno su hranljive ali su i ukusne). Kada je vreme za grickanje, dobro je da imate orašaste plodove i masline a ne zaboravite da nabavite malo konzervirane ribe i kvalitetno maslinovo ulje. Puna ostava i frižiderske police su najbolji prijatelji svakog zauzetog roditelja, ali one ne bi bile pune nezdravih namirnica, bitno je da planirate nabavku.  

Priprema zdravih obroka za celu nedelju će na početku biti izazov. Međutim za izbalansiranu ishranu treba da kobinujete povrće, mahunarke, žitarice i jednom dnevno proteine poput jaja, ribe ili piletine. Uverićete se da vam ne treba više od nekoliko minuta pored šporeta za zdrav kuvani obrok.